
Kültür ve Sanat Hizmet Kolunda Genel Yetkili Sendika olarak, her dönem daha nitelikli kazanımlar için Toplu Sözleşme masasına oturuyoruz ve şimdiye kadar hizmet kolumuzdaki kamu görevlileri için insan haklarına ve onuruna yakışır çalışma ortamı ve koşulları için mücadelemizi verdik. 15 Mayısta tazeleyeceğimiz yetki ile 8. Dönem Toplu Sözleşme masasına da aynı heyecan ile oturacağız. Ancak yeri geldiğinde toplu sözleşme masasında sabahlara kadar dirsek çürütülüp elde edilen kazanımlar, bazı kurumlarda uygulamanın geciktirilmesi yahut hiç uygulanmaması ile mağduriyetlere sebebiyet verebilmektedir.
Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü bünyesinde 7. Dönem Toplu Sözleşme kazanımımız olan Koruyucu Giyim Malzemesi konusunda da malesef kamu görevlilerine mağduriyet yaşatılmıştır. Toplu Sözleşme hükmünde “Giyim malzemesinin standartları ile hangi personele ne kadar süretle verileceği ve nasıl muhafaza edileceği hususları ile bu malzemelerin kullanımına ilişkin usul ve esaslar kurumlar ve hizmet kolunda yetkili sendika tarafından birlikte belirlenir.” hükmü yer almasına rağmen Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü tarafından şimdiye kadar usul ve esasların belirlenmesi konusunda herhangi bir adım atılmamıştır. Sendikamız tarafından her seferinde yazılı olarak talepte bulunulmasına rağmen, açık mevzuat hükmü Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü tarafından ihlal edilmiştir.
Sendikamız tarafından konu ile ilgili açılan davada Ankara 22. İdare Mahkemesi’nin 21.03.2025 tarih, 2024/1506 esas ve 2025/427 karar sayılı kararda; “Bu durumda; davalı idarenin savunma dilekçesinde, davacıya bir kısım koruyucu kıyafet verildiği, davacının kendisine verilen kıyafetler haricinde başka bir talebi var ise, bu talebinin karşılanmasının mümkün olmadığı, çünkü davacının radyolojik etkiye tabi kalınabilecek bir faaliyet alanının bulunmadığı ileri sürülmekte ise de, 7. Dönem Toplu Sözleşmenin yukarıda yer verilen hükümlerinden anlaşılacağı üzere, koruyucu giyim malzemelerinin hangi standartlarda olacağı ve hangi personele verileceğine yönelik usul ve esaslara ilişkin yetkili sendika ve kurum arasında bir belirleme yapılması ve davacının durumunun da bu belirleme kapsamında değerlendirilmesi gerektiği açık olup, ilgili hüküm gereğince herhangi bir belirleme yapılmaksızın davacının koruyucu giyim malzeme talebinin zımnen reddine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.” gerekçesi ile iptal kararı verilmiştir.
Mahkemenin gerekçesi, kesinlik içeren açık mevzuat hükmünün Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü tarafından uygulanmamasına dayanmaktadır. Bu haliyle, gereğinin yerine getirilmemesi şeklinde ortaya çıkan usulsüzlük Mahkeme kararı ile ortaya konulmuştur.
Toplu Sözleşme, kamu görevlisinin daha uygun koşullarda ve daha verimli çalışmasının sağlanmasını gayesinden başka bir gaye gütmez iken; normatif kural koyucu hükmün uygulanmaması suretiyle çalışanların mağdur edilmesinin mantık çerçevesinde izahı bulunmamaktadır.
Mahkeme kararı ile sabit olan usulsüzlükten dönülerek, bir an evvel çalışanların haklarına kavuşturulması gerekmekte olup, kararın uygulanmaması durumunda görevi ihmal suretiyle kötüye kullanma suçu kapsamında ilgililer hakkında yasal sürecin başlatılacağını ve sürecin şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da sıkı takipçisi olduğumuzu saygılarımızla bilgilerinize sunarız.