MEMUR-SEN 8. DÖNEM TOPLU SÖZLEŞME TEKLİFLERİNİ AÇIKLADI
Eklenme tarihi : 24.07.2025 16:47:12 - 70 Okunma

Memur-Sen, Kamu görevlilerinin ve emeklilerinin 2026-2027 yıllarında alacakları zam oranlarının ve elde edecekleri diğer mali ve sosyal hakların görüşüleceği 8. Dönem Toplu Sözleşme süreci öncesi zam tekliflerini açıkladı. 2026 için kümülatif yüzde 88, 2027 yılı için kümülatif yüzde 46 zam oranı teklif edildi.

8.dmnemtoplusöz (1)

Memur-Sen Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen basın açıklamasına Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Memur-Sen Yönetim Kurulu Üyeleri, bağlı sendikaların genel başkanları ve davetliler katıldı. Konuşmasının başlangıcında Eskişehir’de çıkan orman yangısı sonucu hayatını kaybeden orman çalışanları ve AKUT gönüllerine rahmet dileyerek başlayan Yalçın, memurların maaş ve ücretlerinin açlık ve yoksulluk sınırı arasında sıkıştığı, gelir dağılımı adaletinin temelden sarsıldığı bir süreç yaşadıklarını ifade etti.

toplusozlesme6

Faiz yükünün arttığı, Vergi matrahlarının olması gerekenden daha az seviyede belirlendiği, enflasyonu azaltmak için sabit ücretlinin baskılandığı ve zorunlu giderlerin etiketlere günlük yansıdığı bir dönemde olduklarını belirten Yalçın, “Geçmiş 2 yıllık süreçte yaşananların, gelecek 2 yılda yaşanmaması için masadan beklentilerin haklı olarak arttığı bir zemindeyiz. Bildiğiniz üzere 7. Dönem Toplu Sözleşme’de genele yönelik kısımda uzlaşma sağlayamadık. Mutabakatsızlıkla sonuçlandı. Tüm ısrarlarımıza rağmen kamu İşvereni teklifini yükseltmedi. Enflasyon hedefinin altında sunduğu teklife de biz razı olmadık. Zorunlu olarak Hakem’e başvurduk. Hakemin noter usülü onayladığı rakamlar nedeniyle 2 yıldır maaşlarımız baskılandı, gelir kayıplarımız artarak devam etti. Bu olumsuz tabloyu tersine çevirmek, emekçinin hakkını teslim etmek için toplu sözleşme masası son derece önemli, gelir kayıplarımızın telafisi için gerekli. Maaş ve ücretlerin, hayal ürünü enflasyon hedeflerine göre artırılması nedeniyle bugün olması gerekenden uzak bir konumdayız. Merkez Bankasının enflasyon hedefi, 2012 yılından itibaren istikrarlı şekilde %5 olarak hedeflenmiş ve bu rakam 13 yıllık süreçte hiç tutmamıştır. 2024 yılında Kamu İşvereni, %33 enflasyon hedefine rağmen, bize 15 + 10 teklif etti, oysa enflasyon %45 çıktı.2025 yılında enflasyon beklentisi %15 olarak kayıtlara geçti, hakem 2025 yılında 6 + 5 puan artışına karar verdi, geldiğimiz noktada enflasyonun yıl sonunda %30 olması bekleniyor. Her iki yılda da maaş ve ücret artışları hem tahmin edilen hem de gerçekleşen enflasyona yenildi, verilen zamlar enflasyon karşısında 2 - 3 ay ancak dayanabildi. Kısacası, hayallere göre maaşlar artırıldı, gerçekler ise bütün memurlarımızın cebini yaktı. Bu tablonun ve senaryonun başka açıklaması yoktur” ifadelerini kullandı.

toplusozlesme7

Ali Yalçın: 8. Dönem Toplu Sözleşme bir fırsattır

Bahsedilen senaryonun yaşanacağı konusunda kamu işvereni ve hakem heyetine defalarca uyarılarda bulunduklarını söyleyen Genel Başkan Yalçın, Kamu İşveren Heyeti’nin enflasyona dair hedefini, beklentisini ve tahminini piyasa gerçeklerine göre belirlemesi gerektiğini söyledi. Yalçın: “Nasıl ki; devlet alacaklarına yeniden değerleme oranıyla yüksek artış belirliyorsa, vereceği zamda da aynı anlayışı benimsemelidir. Kendine cömert, çalışana cimri olmamalıdır. Maaş ve ücretleri artırmak kadar; enflasyonu düşürmenin de hayati öneme sahip olduğunu en iyi biz biliyoruz. Fakat bunu, emekçiyi ezerek yapmayı ne Türkiye’nin bütçesinin büyüklüğüne ne de gücüne yakıştırıyoruz. Devlet, piyasayı canlandırmak istiyorsa, parayı tavana değil artık tabana vermelidir. Bunun yolu da memurun, emekçinin durumunu düzeltmekten ve gelir dağılımında adaleti sağlamaktan geçer. 8. Dönem Toplu Sözleşme bunun için bir fırsattır” diye konuştu.

8.dmnemtoplusöz (2)

“Masanın aralıksız işletilmesi lazım”

Konuşmasının devamında kamu personel sistemindeki çarpıklığa dikkat çeken Ali Yalçın, 8. Dönem Toplu Sözleşme Tekliflerinin önemli bir kısmının bu sorunun çözümüne ilişkin olacağına vurgu yaptı. Ali Yalçın, Görev aylığı ile emekli aylığı arasındaki bağın koptuğunu belirterek şunları söyledi: “Öğretmeninden hemşiresine, şoföründen imamına, mühendisinden teknisyenine, müdüründen hizmetlisine, amirinden memuruna bütün kamu görevlileri görev aylığı ile emekli aylığı arasındaki orantısızlıktan şikayetçi, çalışan huzursuz, emekli mutsuz. Seyyanen zam da emekli aylığına dahil edilmediği için makas daha da açıldı. Memurun tüm gelirleri emekli keseneğine tabi olmalı, emeklilik eziyete dönüşmemeli. Seyyanen bir an önce emeklilere de yansıtılmalı. Geçen toplu sözleşmede tutanak altına aldığımız fakat yerine getirilmeyen maddelerimiz var. Harcırah, Yiyecek Yardımı, 1.Dereceye 3600 Ek Gösterge için hala beklenen çalışmalar tamamlanmadı. Öncelikli çağrımız; kararın yerine gelmesi, yıl sonuna kadar bu konuların yasalaşmasıdır. 4688 de bunlardan biriydi. Yasamızda gerçekten ciddi sorunlar var. Sosyal taraflar olarak, birkaç defa Bakanlık ile bir araya geldik fakat ısrarımıza rağmen gerekli adımlar atılmadı. Aynı yasa, aynı çarpıklıklar ve aynı boşluklarla yeni bir toplu sözleşme masasına oturuyoruz. 4688 sayılı Kanunun yetersizliklerine, yasaklarına ve dayatmalarına bağlı kalmadan hareket edilmeli. Kamu personel sistemimizde çok fazla çarpıklığın olduğunu az önce ifade etim. Doğal olarak teklif sayımız da çok ama yasa gereği süremiz ise kısıtlı; 1 Ağustos – 31 Ağustos arası Hakem dahil yalnızca bir aylık süremiz var. Bu yüzden Masanın aralıksız işletilmesine ihtiyaç var. Öncelikle beklentimiz Devlet ciddiyetine uygun davranılması, Uzlaşılan maddelerin suya değil tutanağa yazılması ve Belirsizliğe, gereksiz zaman kaybına neden olunmamasıdır.

8. dönemtoplusözlşem

toplusozlesme3

“Gelir vergisi %15’e sabitlensin istiyoruz”

Genel Başkan Yalçın Memur-Sen’in toplu sözleşme masasına taşıyacağı genele ilişkin teklifleri şu şekilde sıraladı:

  • Enflasyon farkının, dönemsel artışı geçtiği aydan itibaren ve 2 Puan artırımlı olarak ödenmesini istiyoruz.
  • Toplu Sözleşme ikramiyesinin Aylık 2.925₺ olarak ödenmesini istiyoruz.
  • Kamu görevlilerine Aylık 17.600₺ kira yardımı yapılmasını istiyoruz.
  • 7. Dönemde karar altına alınan 1. Dereceye gelenlere 3600 Ek Gösterge hakkını istiyoruz.
  • Eş yardiminin 11.710 ₺'ye; Çocuk yardımının, 2 çocuğa kadar her çocuk için 5.850 ₺'ye, 3 ve üzeri çocuk için 8.780 ₺'ye çıkarılmasını istiyoruz.
  • Dini Bayramlarda kamu görevlileri ve emeklilerine 23.410₺ Dini Bayram ikramiyesi ödenmesini istiyoruz.
  • Gelir Vergisinin %15'e sabitlenmesini istiyoruz.
  • Kamu görevlilerine ilave 1 derece verilmesini istiyoruz.
  • En son 2005 yılında çıkarılan disiplin cezasi affının belirli şartlarda yeniden çıkarılmasını istiyoruz.
  • Görevde Yükselme ve Ünvan Değişikliği Sınavlarının belirli periyotlarda gerçekleştirilmesini istiyoruz.
  • Doğum yardımının 11.710 ₺, Evlenme yardımının 55.600 ₺, Ölüm Yardımının iki katı olarak ödenmesini istiyoruz.
  • Giyecek Yardımının her yıl 17.600₺ olarak, Yiyecek Yardımının günlük 235₺ olarak verilmesini istiyoruz.toplusozlesme2
  • Kıdem Aylığı hesabındaki gösterge rakamının 100'e yükseltilmesini, 25 yıllık süre sınırlamasının sona erdirilmesini istiyoruz.
  • Merkez-taşra ayrımı yapılmaksızın tüm kamu görevlilerine servis hizmeti sağlanmasını istiyoruz.
  • Ücretsiz kreş hizmeti sunulmasını, sunulamayan yerlerde her çocuk için 8.780₺ Kreş Yardımı verilmesini istiyoruz.
  • İş-Aile uyumu için ücretli doğum izninin 60 haftaya çıkarılmasını, süt izin sürelerini uzatılmasını istiyoruz.
  • Engelli kamu görevlilerine yönelik erişilebilirlik uygulamalarının ve pozitif yükümlülüklerin hayata geçirilmesini istiyoruz.
  • Genel İdari Hizmetleri sınıfında yer alan personelin ek ödeme oranlarında 5.560₺; Yardımcı Hizmetleri sınıfında yer alan personelin ek ödeme oranlarında 4.450₺ artış yapılmasını istiyoruz.
  • Yardımcı Hizmetler Sınıfındaki personelin ünvanlarına göre Teknik Hizmetler Sınıfına veya Genel İdari Hizmetler Sınıfına geçirilmesini istiyoruz.
  • Mühendislerin ve Teknik Hizmetler Sınıfındaki personelin Ek Ödeme ve Özel Hizmet Tazminatı puanlarının artırılmasını, bu personele Teknik Sorumluluk İlave Ödemesi verilmesini istiyoruz.
  • Şube müdürü, müdür, müdür yardımcısı, veteriner hekim, şef, amir vb. ünvanli idarecilerin mali haklarının yeniden belirlenmesini, Makam ve Görev Tazminatı verilmesini, Sorumluluk İlavesi ödenmesini istiyoruz.
  • Kamu görevlilerine, emeğin gerçek değeri üzerinden Fazla Çalışma ve Harcırah ödenmesini istiyoruz.
  • Emekli kamu görevlilerimizin mali haklarının iyileştirilmesin, görev aylığı ve emekli aylığı arasındaki makasın kapatılmasını istiyoruz.
  • 7. Dönemde karar altına alınan; uluslararası normlarla uyumlu örgütleme, toplu pazarlık ve grev hakkını içeren, siyaset hakkını temin eden 4688 Sayılı Kanun'un ivedilikle hayata geçirilmesini istiyoruz.
  •  
  • toplusozlesme5

Yalçın: 2026 yılı için %88, 2027 yılı için %46 zam istiyoruz

Kamu İşveren Heyeti’ne sunacakları oransal zam teklifini açıklayan Ali Yalçın; 2026 yılı için %10 refah payı, ilk altı ay için %25 ve 10 bin lira taban aylığı, ikinci altı ay için ise %20 zam olmak üzere toplam %88, 2027 yılı için ise ilk 6 ay yüzde 20 zam, 7 bin 500 lira taban aylığı, %15 zam olmak üzere toplam %46 oranında zam istediklerini belirtti.

Bu oranlar doğrultusunda sendika üyesi bekar en düşük kamu görevlisi maaşının 2026 Ocak ayında 74 bin 930 liraya çıkacağını söyleyen Yalçın, “Statüler arası çarpıklığın giderilmesi, ücret adaletinin ve çalışma barışının temin edilmesi için bu tutar ve oranları belirledik. Genel toplu sözleşmede 171, Hizmet kollarımızda 785 madde olmak üzere toplamda 956 teklif hazırladık. Toplu sözleşmemizin süreci ve sonuçları itibariyle kamu görevlilerimize, emeklilerimize, ülkemize hayırlı sonuçlar getirmesini temenni ediyorum.”

Basın toplantısının ardından genele ve hizmet kollarına ilişkin teklifler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a ile Bakan Yardımcısı Faruk Özçelik'e teslim edildi.

bakanlikteklif2bakanlikteklif1bakanlikteklif

toplusozlesme4

HABER 7 SON DAKİKA