“KAMU GÖREVLİLERİNİ SEVİNDİRECEK, KAYIPLARINI GİDERECEK EK ZAM BEKLİYORUZ”
Eklenme tarihi : 28.12.2022 12:11:38 - 707 Okunma

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve Genel Başkanımız Mecit Erdoğan, sendika genel başkanlarından oluşan heyet, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile görüştü. Görüşmede kamu görevlilerinin çalışma hayatına ilişkin çözüm bekleyen konuları ile ilave iyileştirme yapılması talebi aktarıldı.

zamtalep1

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda gerçekleştirilen görüşmede yaşanan ekonomik dalgalanmaların kamu görevlilerinin alım gücünü düşürdüğüne vurgu yapılarak kamu görevlilerinin ücretlerine iyileştirme talebinde bulunuldu.

Memur-Sen heyeti ek zammın yanı sıra yakın zamanda Meclise gelecek olan 550 binden fazla sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesine yönelik revize edilmesi gereken konuları da Bakan Bilgin’e aktardı. Bu kapsamda heyet yerel yönetimlerde işten atılan sözleşmeliler, 4/C’den 4/B’ye geçen personelin hizmet süreleri ve eğitimi ile tamamı sözleşmeli olan kurumlardaki personeller, İdari hizmet sözleşmeli ve diğer sözleşmeli personelin durumu, kadroya geçen personelin emekli aylığı noktasında mağduriyet üretilmemesine yönelik beklentileri aktardı. 

Görüşmede ayrıca ek gösterge düzenlemesinde hiyerarşik düzende hak ettiği konuma yükselmesi ve ilave düzenleme yapılması konuları ve 1. dereceye gelen tüm personele 3600 ek gösterge verilmesi, emekli aylığı boyutuyla tazminat yansıtma oranlarında düzenleme yapılarak artış sağlanması da masada olan konular arasında yer aldı. 

Görüşmenin bir diğer önemli maddesi ise vergi matrahları oldu. Vergi matrahlarının düzenlenmesinde yeniden değerleme oranının üzerinde belirlenmesi, kamu görevlilerinin vergi yükünün %15’de sabitlenmesi gerektiği ifade edilen görüşmede ara dönemde düzenleme yapılmaması durumunun dikkate alınarak matrahların gelir kaybı oluşturmayacak şekilde düzenlenmesi talep edildi.

memurzamtalebi27aralık2022

zamtalep2

Yalçın: Alım Gücünün Yükselmesi İçin İlave İyileştirme Bekliyoruz

Görüşmenin ardından kameralar karşısına geçen Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Aralık ayı enflasyon oranı ile birlikte gerçekleşecek zam oranına ilave bir artış yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Artan enflasyondan en çok etkilenen kesimin sabit gelirliler olduğuna dikkat çeken Yalçın, “Toplantıda yaşanan ekonomik sıkıntının memurun alım gücünü düşürdüğüne vurgu yaptık. Asgari ücret artışı sonrası oluşan memnuniyetin kamu görevlileri adına da gerçekleşmesi gerektiğini her fırsatta vurguluyoruz. 3 Ocak 2023 tarihinde açıklanacak olan Aralık ayı enflasyon oranı ile birlikte ek zam talebimizi bakanlığa ilettik. Bundan sonraki süreç Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı arasında işleyecek. Asgari ücrete yapılan artış kamuoyunun taleplerinin karşılık bulduğunu gösteriyor. Bizler de kamu görevlileri adına beklentileri ifade ettik. Asgari ücreti artırmaya neden olan sebepler memurlar için de geçerli” diye konuştu.

zamtalep3

“Vergi dilimi konusunda beklentimiz var”

Yalçın, ilave zam isteklerinin yanı sıra vergi dilimi konusunda da beklentilerinin olduğunu ifade ederek, “Vergi matrahı konusunda devam eden bir huzursuzluğumuz var. Son bir kaç ay kamu görevlileri matrahlarından dolayı aldığı ücreti kaybediyor. Verginin yüzde 15' e sabitlenmesi konusunu da gerçekleştirdiğimiz toplantı vesilesiyle aktarmış olduk. Vergi matrahlarının yükseltilmesini talep ettik. Ya matrahları yükselterek ya da verginin sabitlenmesi gibi yöntemle gelir kaybı önlenebilir” dedi.

6. Dönem Toplu Sözleşme ile karar altına alınan 3600 ek gösterge ve sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi konusunda belirli noktaları da Bakan Bilgin ile istişare ettiklerini söyleyen Yalçın, ayrıca yerel seçimlerden sonra özellikle CHP’li belediyeler tarafından görevine son verilen sözleşmeli memurlar hakkında da “Yerel yönetimlerde işten atılan 5393’e tabi sözleşmeli memurların yeniden işe kavuşturulması talebinde bulunduk. Kadroya geçecek kardeşlerimizin konumuna uygun işe alınmasını talep ettik” diyerek sözlerini tamamladı.

HABER 7 SON DAKİKA