DANIޞMA KURULU TOPLANDI; TOPLU SÖZLEޞME YASASI SEÇİMDEN ÖNCE ÇIKACAK
Eklenme tarihi : 30.11.-0001 00:00:00 - 1405 Okunma
Kamu Personeli Danışma Kurulu, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’nın başkanlığında, Başbakanlık’ta toplandı. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ile Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız’ın katılıp, KESK adına kimsenin katılmadığı Danışma Kurulu’nda, Devlet Personel Başkanı Mehmet Tekinarslan’la birlikte bazı bürokratlar da hazır bulundu.

 Danışma Kurulu’nda, 2010 Yılı Toplu Görüşmeleri sonucu Memur-Sen ile Kamu İşveren Kurulu arasında imzalanan Mutabakat Metni’nde yer alan hususlarda yapılan işlemler ele alındı.

 İmza altına alınan konuların hayata geçirilmesi için şimdiye kadar uygulamaya konulan genelge, Kanun Hükmünde Kararname ve yasa çalışmaları hakkında bilgi veren Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, toplu görüşmeden toplu sözleşmeye geçişi sağlayacak yasal düzenlemelerin seçimlerden önce yapılacağını söyledi. Bakan Yazıcı, “Anayasa değişikliği çerçevesinde bundan böyle memurların artık toplu görüşme değil, toplu sözleşmeyle mali ve sosyal haklarının belirlenmesine ilişkin anayasa değişikliği de dikkate alınmak suretiyle 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu’nda ya uyum değişikliği yapacağız ya da yeni baştan bir kanun yapacağız” dedi.

 Memur sendikaları ile kamu işveren kurulu arasında Devlet Personel Başkanlığından da ilgili kişilerin katılımıyla bu senenin ikinci danışma kurulu toplantısını yaptıklarını belirten Yazıcı, toplantılarda, toplu görüşmelerde karara bağlanan, listelenen konuların gerçekleşmesi ve takip süreçlerinin gözden geçirildiğini söyledi.

 Bugünkü toplantıda, 28 Ağustos 2010 tarihinde sonuçlandırılan toplu görüşme tutanağında yer alan toplam 40 maddenin ve ayrıca toplu görüşme tutanağında oransal artışlar, ek ödeme, aile yardımları ve sendika üyelik ödentisi gibi konuların gerçekleşme durumlarının gözden geçirildiğini anlatan Yazıcı, şöyle devam etti:

“Memnuniyetle ifade etmek isterim ki bir sayılı listede yer alan konuların tamamı yasa çıkarılması gerekmekte olup, bu konu daha önce Devlet Personel Başkanlığı'nın çalışmaları çerçevesinde 657 sayılı kanunda düzenleme konusu yapılmış, Meclise sunulmuştu. Bu torba kanun inşallah cuma günü komisyonda görüşülmesine başlanacak. Ve bütçe kanunu meclisten görüşülmeden önce bu konulara ilişkin düzenlemelerin yasalaşmasını bekliyoruz. Toplu görüşmelerde yapmayı taahhüt ettiğimiz 1,2,3 sayılı listeler gözden geçirildi. Ve 5 ayrı listenin hemen tamamını bu yasanın çıkmasıyla yerine getirmiş olduğunu göreceğiz.”

Anayasa'da kamuda çalışanlara ilişkin önemli düzenlemeler yaptıklarını belirten Yazıcı, “Anayasa değişikliği çerçevesinde bundan böyle memurların artık toplu görüşme değil toplu sözleşmeyle mali ve sosyal haklarının belirlenmesine ilişkin anayasa değişikliği de dikkate alınmak suretiyle 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununda ya uyum değişikliği yapacağız veya yeni baştan bir kanun yapacağız” dedi. Bakan Yazıcı, sendikalarla birlikte çalışmalar yaparak nihai bir metin oluşturacaklarını bildirdi.

Kamu Personeli Danışma Kurulu toplantısını değerlendiren Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise, bu toplantının asıl amacının toplu görüşme masasında ele alınamayan, hizmet kollarına has sorunların ele alınacağı bir platform olmasına karşılık katıldıkları iki toplantıda da bunun gerçekleşmediğini söyledi.

 Gündoğdu, “Toplu görüşme masasında görüşülmeyip, ‘Kamu Personeli Danışma Kurulu’na getirin’ denilen sorunlar, ilgili kurum yöneticilerinin de katılımıyla, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’nın nezaretinde yapılacak toplantıyla çözüme kavuşturulacaktı. Bu toplantının amacı buydu. Ancak, şimdiye kadar bu gerçekleşmedi. Bu toplantı öncesinde, yetkili sendikalardan hizmet kollarına yönelik sorunlar istenmesine karşın, toplantının gündem maddesi bile yapılmamıştır” şeklinde konuştu.

 İmza altına alınan 2010 Yılı Mutabakat Metni’nin hayata geçirilmesi konusunda gösterdiği çabadan dolayı Bakan Yazıcı ve Devlet Personel Başkanlığı’na teşekkür ettiklerini belirten Gündoğdu, “2010 Yılı Mutabakat Metni’nin uygulanmasına yönelik bir gayret görüyoruz. Bunlar, bizi memnun ediyor. Ancak, Sayın Bakanımızdan, 2008 yılı ve öncesi yıllara ait Mutabakat Metinleri’nin de uygulamaya konmasına yönelik aynı hassasiyet ve gayreti göstermesini bekliyoruz” dedi.

HABER 7 SON DAKİKA