EK ÖDEME SORUNUNU, MALİYE MÜSTEŞARI'NA TAŞIDIK
Eklenme tarihi : 20.08.2010 00:00:00 - 1668 Okunma

Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu, KİT'lerde 2008 yılı itibarıyla uygulanacak ücretlerin belirlenmesine esas YPK Kararı'nda, gerek ek ödemeden yararlananların kapsamı ve gerekse ek ödeme oranları açısından çalışma huzur ve barışına olumsuz etki edecek hükümlere yer verildiğini belirterek, ''Söz konusu YPK kararı 2 sayılı cetvel kapsamındaki personel açısından eksiklikler içerirken, 399 Sayılı KHK, 1 sayılı cetvel kapsamında yer alan personel açısından ise ek ödemeden yararlanma sonucunu doğuracak türden bir Bakanlar Kurulu Kararı yayınlanmış değildir'' şeklinde konuştu. <ğxml:namespace prefix = o ns = urn:schemas-microsoft-com:office:office />

Söz konusu Bakanlar Kurulu Kararı'nın yayınlanmamış olmasının, 1 sayılı cetvele tabi personel arasında yeralan müdür ve müdür yardımcılarının ek ödemeden yararlandırılmamasının, söz konusu personelin maiyetlerinde görev yapan personelden daha düşük ücret almaları sonucu doğurduğunu belirten Gündoğdu, bu personelin idareciliği bırakmaları konusunda mali bir baskı gördüğünü ifade etti.

Ahmet Gündoğdu, 399 sayılı KHK'nin 2 sayılı cetvelde yer verilen kamu çalışanlarının yararlanacağı ek ödemeyi belirlediğine de dikkat çekerek, bu madde hükümlerinin uygulamada aksaklıklar meydana getirdiğini, çalışma barışını olumsuz yönde etkileyen bu hususun düzeltilmesini talep ettiklerini kaydetti.

Ahmet Gündoğdu, ek ödeme konusunda yaşanan sıkıntıların aşılması için yaptıkları öneriyi ise şu şekilde dile getirdi: 399 Sayılı KHK eki 1 sayılı cetvelde yer alan personelin maiyetindeki personelden daha düşük ücret alması durumunu gidermek için Bakanlar Kurulu'nca, söz konusu mağduriyeti yaşayan yöneticilerin, maiyetindekilerden daha yüksek ek ödeme almalarını sağlayacak nitelikte bir kararın yayınlanması veya 399 sayılı KHK'ye ekli 1 sayılı cetvel kapsamındaki personelin yararlanmakta oldukları yüzde 100 oranındaki ek tazminat oranının artırılması.

Gündoğdu ayrıca, 399 sayılı KHK eki 2 sayılı cetvelde yer alan personelin ek ödeme kaynaklı mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla, 2008 yılı ücretlerinin belirlenmesine ilişkin YPK kararında, 'aynı grupta yer alan personelin, aynı oranda ek ödemeden yararlandırılması ve en düşük ek ödeme oranının, ek ödeme oranları Bakanlar Kurulu'nca belirlenen aynı ünvanlı personel için öngörülen orandan daha düşük olmayacak şekilde artırılmasını istedi.

Sözleşmeli personelin yaşadığı eş durumu sorununu da dile getiren Genel Başkan Gündoğdu, konuyla ilgili çıkan Bakanlar Kurulu kararında eş durumu tayin hakkının kısıtlı bir şekilde  düzenlendiğine dikkat çekerek, ''Düzenleme bu haliyle sorunu çözmekten uzaktır. Kadrolulara tanınan eş durumu tayin hakkı sözleşmeli personele de tanınmalıdır'' dedi.

hspace=0

Görüşmede Gündoğdu ayrıca, Bakanlar Kurulu kararıyla; mühendis, mimar, şehir plancısı, veteriner gibi kariyeri olup, müdür, bölge müdürü, bölge müdür yardımcısı, il müdürü, il müdür yardımcılığı gibi unvanlarda bulunanlara ek ödeme verilmesine rağmen, Genel İdari Hizmetler sınıfındaki müdürlerin aynı haklardan yararlandırılmamasının adaletsizliğe neden olduğunu, bu adaletsizliğin giderilmesi için gerekli düzenlemenin yapılmasını istediklerini söyledi.

Müsteşar Hasan Basri Aktan ise, yeni YPK kararında sözkonusu ek ödeme mağduriyetinin giderilmesi için çalışacaklarını belirterek, kendisine iletilen sorunların çözümü için gerekli düzenlemelerin yapılacağını söyledi.

Maliye Bakanlığı Müsteşarı ziyaretine, Genel Başkan Ahmet Gündoğdu'nun yanı sıra Memur-Sen Genel Mevzuat ve Toplu Görüşme Sekreteri ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı H. Bayram Tonbul, Ulaştırma Memur-Sen Genel Başkanı H.İbrahim Kütük, Sağlık-Sen Genel Sekreteri Menderes Turbay, Büro Memur-Sen Genel Mevzuat Sekreteri Sait İnan ve Toç-Bir-Sen Genel Mali Sekreteri Yavuz Atçı da katıldı.

HABER 7 SON DAKİKA