MEMUR ZAMMINDA SON SÖZ BAKANLAR KURULU NDA
Eklenme tarihi : 20.08.2010 00:00:00 - 1768 Okunma

MEMUR ZAMMINDA SON SÖZ BAKANLAR KURULU NDA<ğxml:namespace prefix = o ns = urn:schemas-microsoft-com:office:office />

 

Yaklaşık 1.5 milyon memurlar hükümetin 15 Ağustos'tan itibaren yürüttüğü toplu görüşmeler, dün gerçekleştirilen son toplantıda anlaşmazlıkla sonuçlandı.

Devlet Bakanı Murat BAŞESGİOĞLU nun, memurlara gelecek yıl yapılacak zam konusunda Memur-Sen ve Kamu-Sen yöneticileriyle Başbakanlık Merkez Bina da yaptığı toplantıdan sonuç çıkmadı. Bu durumda memurlara yapılacak zam konusunda son söz Bakanlar Kuruluna kaldı.

Devlet Bakanı Murat BAŞESGİOĞLU nun, memurlara gelecek yıl yapılacak zam konusunu görüşmek üzere, Memur-Sen ve Kamu-Sen yöneticileriyle bir araya geldi. Başbakanlık Merkez Bina daki toplantıya Memur-Sen Genel Başkanı Dr. Ahmet AKSU ile toplu görüşmelerdeki yetkili memur sendikalarının genel başkanları katıldı.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet AKSU, toplantı öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Kamu İşveren Kurulunun, Uzlaştırma Kurulunun kararlarını açıklamasının ardından kendileriyle bir araya gelerek, müzakereleri sürdürmeyi istediğini belirtti. Uzlaştırma Kurulu kararlarının temel alınmasını kabul ettiklerini bildiren Aksu, hükümetin ve Kamu İşveren Kurulunun, Uzlaştırma Kurulu kararlarını esas almasını istediklerini söyledi. Uzlaştırma Kurulu kararlarının uygulanması gerektiğini hem kendilerinin hem de Türkiye Kamu-Sen ve KESK in yıllardan beri söylediğini ifade eden AKSU, kamudaki ücret adaletsizliğinin de bir an önce ortadan kaldırılması gerektiğini kaydetti.

Kamu İşveren Kurulu, müzakerelere bütün memurların maaşlarına gelecek yıl yüzde 2+2 zam yapılması, 20+ 20 YTL denge tazminatı verilmesi, sendikalılık ödentisinin 10 YTL ye yükseltilmesi , taban aylıklara ise 10 YTL zam yapılması önerisiyle oturdu.

Sendikalar ise toplu görüşmelerin 29 Ağustostaki son turunda Kamu İşveren Kurulu nun taban aylıkların 15+15 YTL artırılması önerisinde bulunduğunu savunarak, pazarlıkların bu rakam üzerinden başlamasını, aksi takdirde toplantıya devam etmeyeceklerini açıkladı. Devlet Bakanı BAŞESGİOĞLU, bunun üzerine toplantıya bir süre ara verdi. Daha sonra tekrar başlayan toplantıda, memur maaş zamları konusunda sonuç çıkmadığı bildirildi. Devam eden toplantıda, sendikaların ve Kamu İşveren Kurulu nun, üzerinde anlaşmaya varılan idari maddelerle ilgili bir mutabakat metni imzalamayı görüştü.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet AKSU toplantı sonrasında yaptığı açıklamada toplu görüşmelere iyi niyet ve ciddi beklentilerle başladıklarını, ancak 4688 sayılı yasanın yetersizliğinin bir kez daha görüldüğünü söyledi. ''Toplu görüşmelerin, yasanın azizliğine uğradığını'' kaydeden AKSU, yasanın Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Türkiye'nin imzaladığı uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu ifade etti. AKSU, ''Söz konusu yasayla toplu sözleşmeyi bırakın, toplu görüşme dahi yapılamayacağının altını çizmek istiyorum'' dedi. Mali konularda Kamu İşveren Kurulu ile anlaşmaya varamadıklarını belirten AKSU, şunları söyledi:

''Elimiz boş gitmek istemiyoruz''

''Ancak, 'biz memurlara elimiz boş gitmek istemiyoruz. Bu masa 15 gün çalıştı ve bir aydan beri Türkiye'deki 30 milyona yakın insanın gözü bu masada. Asgari de olsa memurlara yönelik kazanımlarla gitmek zorundayız' dedik. Hem Kamu İşveren Kurulu, hem diğer konfederasyonumuz konuya olumlu yaklaştı. Mutabakat altına alabileceğimiz hususlarla ilgili komisyon kurulmasına karar verdik. İki komisyon kurulacak. Bunlardan bir tanesi Yüksek İdare Kurulu'nun altında sürekli bir komisyon olacak ve yıl içinde belirli dönemlerde toplanarak, kamu kurumlarındaki aksayan yönler ve mutabakat altına alınan konuların uygulanması konusunda çalışacak. Diğer komisyon ise 15 gün boyunca mutabakat altına alınan hususları irdeleyerek, rapor oluşturacak. Bunları kazanım olarak görüyoruz.'' AKSU, ilgili komisyonun, çalışmasını 1 hafta–10 gün içerisinde tamamlayacağını kaydederek, ''İnşallah 10 gün sonra tekrar Sayın Bakanımızla ve Kamu İşveren Kurulu ile bir araya geleceğiz'' diye konuştu. 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası, Kamu İşveren Kurulu ile yetkili memur sendikaları arasında anlaşmaya varılamaması durumunda, memurlara yapılacak zam konusunda son sözü Bakanlar Kuruluna bırakıyor.

HABER 7 SON DAKİKA