MEMURSEN TOPLU GÖRÜŞME STARTINI VERDİ
Eklenme tarihi : 20.08.2010 00:00:00 - 1810 Okunma

MEMURSEN TOPLU GÖRÜŞME STARTINI VERDİ…<ğxml:namespace prefix = o ns = urn:schemas-microsoft-com:office:office />

 

1.5 milyon kamu çalışanını ilgilendiren Kamu İşveren Kurulu ile memur sendikaları arasında yürütülen toplu görüşmeler 15.08.2007 tarihinde başladı.

 

Toplu görüşmelere 2 yetkili sendika (Bem-Bir-Sen ve Diyanet-Sen) ile katılan Memur-Sen, toplu görüşmeleri Sıhhiye Abdi İpekçi Parkı'nda açtığı Memur-Sen Toplu Görüşme Takip Standı ile takip edecek. Takip Stantı'nın açılışını yetkili sendikaları ve bağlı sendika başkanları ile birlikte basın açıklaması yaparak gerçekleştiren Memur-Sen, grev ve toplu sözleşme hakkının tanınmasını, toplu görüşme masasında IMF ve Dünya Bankası'nın dayattığı maaşları kabul etmeyeceklerini belirtti. Toplu görüşmelerde Diyanet ve Vakıf Çalışanları hizmet kolunda yetkili sendika olarak katılan Diyanet-Sen Genel Başkanı Ahmet YILDIZ, Memur-Sen Toplu Görüşme Takip Stantı'nın açılışında yaptığı basın açıklamasında, diyanet çalışanlarının büyük bir kısmını temsil ettiklerini ve yetkili sendika olarak toplu görüşmelere katıldıklarını bildirdi. YILDIZ, çalışanların hafta ve bayram tatillerinde izin hakkı olmadığını, mesai ücreti de verilmediğini söyledi. Camilerin iç ve dış temizliklerinin imamlara yaptırıldığı aktaran YILDIZ, ''Diyanet çalışanları çalışma koşulları yüzünden başka kurumlara geçmeyi istemektedirler'' dedi.

Toplu görüşmelere belediye ve özel idare çalışanları hizmet kolunda yetkili sendika olarak katılan Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Mürsel TURBAY, 2006 yılı toplu görüşmelerinde Memur-Sen'in masada tek başına kalarak, 4688 sayılı yasaya karşı mevcut şartların zorlanarak mutabakat metninin imzalandığını ifade etti. 2007 toplu görüşmelerinin çalışanlar lehine şartların oluşmasını istediklerini belirten TURBAY, Anayasal hak olan toplu sözleşmenin önündeki engellerin kaldırılmasını, yeni seçilen milletvekillerinden Avrupa Sosyal Şartı'na konulan çekinceyi kaldırmalarını diledi. TURBAY, ücret yetersizliği, ücret dengesizliği ve adaletsizliğini giderecek eşit işe eşit ücret politikalarının hayata geçirilmesi için çaba sarf edeceklerini ifade etti. TURBAY, taleplerini gerçekleşmesi için tüm demokratik haklarını kullanacaklarını kaydetti.

Memur-Sen Genel Başkanı Dr. Ahmet AKSU'da yaptığı basın açıklamasında, 1.5 milyon kamu çalışanını ilgilendiren toplu görüşmelerin toplu sözleşme haline getirilmesini istedi. Yeni hükümetin ilk sınavını çalışanlarla vereceğini aktaran AKSU, çalışanların ücretlerinde artış olmamasını eleştirdi. Kamu kesiminde çalışan işçilere yapılan zam sonrasında memur ve işçi maaşları arasında farklılıklar ortaya çıktığını söyleyen AKSU, toplu görüşme masasında öncelikle işçi ve memur arasındaki bu farkı gidermenin yollarını arayacaklarını dile getirdi. AKSU, ''Bilindiği gibi 2007 yılında memura 40 YTL, işçiye ise 190 YTL zam yapılmıştır. Ortada memurlara karşı yapılmış büyük bir haksızlık ve ayrımcılık vardır'' dedi.

AKSU, hükümetin işçilere verdiği zam oranı ve miktarını, memurlara da vermesini talep ettiklerini açıkladı. Bu yılki toplu görüşmelerde 4688 sayılı Yasa'nın ''eksik ve yanlışlarının'' giderilerek Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) normlarına uygun bir sendika yasasının çıkarılmasını istediklerini bildiren AKSU, ''Her yıl yapılan toplu görüşmelerde memurun elini Kamu İşveren Kurulu karşısında güçsüzleştiren en büyük çıkmazın bu yasa olduğunu'' söyledi.

AKSU, ayrıca yeni hükümetten sivil bir anayasa değişikliği ile ''işçi-memur'' tanımları yerine ''çalışan'' tanımı getirmesini, memura siyaset yasağı ve çalışma hayatıyla ilgili yasakların kaldırılmasını, iş yeri sağlık güvencesi sağlanmasını istediklerini anlattı. AKSU, tüm memurlara 250 YTL seyyanen zam verilmesini ve zammın emeklilere de yansıtılmasını istedi.

Memur-Sen Toplu Görüşme Takip Stantı nın açılışına, Memur-Sen Genel Başkanı Dr.Ahmet AKSU, Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri, Kültür Memur-Sen Genel Sekreteri ve Genel Başkan Vekili Mecit ERDOĞAN, Diyanet-Sen Genel Başkanı Ahmet YILDIZ, Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Mürsel TURBAY, Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet GÜNDOĞDU, Toç-Bir-Sen Genel Başkanı Günay KAYA, Enerji Bir-Sen Genel Başkanı İbrahim ŞİMŞEK, Emekli Bir-Sen Genel Başkanı İsrafil ODABAŞ ile sendikalarımızın yönetim kurulu üyeleri ve çok sayıda Memur-Sen üyesi katıldı.

HABER 7 SON DAKİKA