Yükseköğrenimde, Ayrılan Herkese Geri Dönüş Hakkı Verilmeli
Eklenme tarihi : 30.11.-0001 00:00:00 - 1401 Okunma
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, yüksek öğrenim hakkından ne şekilde olursa olsun, mahrum olan veya bırakılan herkese geri dönüş kapısının açılmasını istedi.

  Konuyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan Ahmet Gündoğdu, referandumla, 82 Anayasası’nın militarist düzenlemelerinin tarih olduğunu belirterek, Anayasanın militarist hükümlerine yönelik bu temizliğin bir benzerinin, 12 Eylül darbesiyle oluşan fiili mağduriyetler konusunda da gerçekleştirilmesi çağrısında bulundu. Gündoğdu, “Hiç kuşkusuz, bu noktada adım atılması gereken alanlardan biri yükseköğrenim hakkı ve bu  hakkı elinden çeşitli gerekçelerle elinden alınan veya bu hakkı çeşitli nedenlerle kaybeden vatandaşlarımızdır. Her ne kadar, çeşitli dönemlerde yürürlüğe konulan af kanunlarıyla bu konuyla ilgili olumlu düzenlemeler yapılmışsa da; ekonomik nedenler, yükseköğretim kurumlarının ve yöneticilerinin demokratik hukuk devleti ilkesiyle örtüşmeyen uygulama ve dayatmaları nedeniyle yükseköğrenim görme hakkına fiilen sahip olamayan vatandaşlarımızın sayısı azımsanmayacak düzeydedir” ifadelerini kullandı.

  12 Eylül 1980 ve benzeri dönemlerde demokratik parlamenter rejim üzerinde oluşturulan antidemokratik ara süreçler sonucu, çeşitli nedenlerle yükseköğretim kurumlarıyla ilişiği kesilen vatandaşlara, yükseköğrenimlerine devam etme hakkı sağlayacak yeni bir fırsat oluşturulması çağrısında bulunan Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu, yetişmiş insan gücünün arttırılmasına katkı sağlayacağına inandığı ve gerekli gördüğü bu çalışmanın, geçmiş dönemlerde çeşitli nedenlerle yükseköğretim kurumlarıyla ilişikleri kesilen ve belli aralıklarla yürürlüğe konulan öğrenci aflarından yararlanamayanları da kapsayacak bir içerikle tamamlanmasının önemine dikkat çekti.

  Taleplerinin, YÖK’ün yükseköğretim kurumlarından öğrenci kaydı silinmesi uygulamasına son vermek çerçevesindeki düzenlemesinin TBMM’ne sevkinden önce yerine getirilmesinin gereğine de vurgu yapan Gündoğdu, “12 Eylül 1980’den bugüne değin çeşitli nedenlerle yükseköğretim kurumlarıyla ilişiği kesilenlere öğrenimlerine kaldıkları yerden devam etme hakkı verecek bir düzenlemenin yürürlüğe konulmasını istiyoruz. Bu bağlamda, Plan ve Bütçe Alt Komisyonu’nda YÖK’ün önerisine eklenen maddeyi destekliyor ve Genel Kuruldan yükseköğrenim kurumlarından ne şekilde olursa olsun, kaydı silinen her öğrenciye geri dönüş hakkı verecek şekilde çıkarılmasını istiyoruz” dedi.

  Yükseköğretim Kurulu’nca, yapılmak istenen düzenlemeye de atıfta bulunan Ahmet Gündoğdu, dah sonra şunları kaydetti: “Bu çerçevedeki bir düzenleme, devlete ve millete yaşatılan ara rejim dönemlerinin var ettiği önemli bir mağduriyetin giderilmesini ve azımsanamayacak sayıdaki mağdur vatandaşımızın yetişmiş insan gücü kaynağına dahil olmasını sağlayacaktır. Yapılmasını istediğimiz kanuni düzenleme, söz konusu öğrencilerin affedilmesinden ziyade ara rejim üretenlerin Devlet eliyle oluşturdukları bir ayıbın ortadan kaldırılması düzenlemesi olacaktır. Diğer bir ifadeyle, Devlet tarafından mağdur edilen vatandaşlarımızın Devletin kendilerine karşı işlediği kusuru affetmesi sonucunu doğuracaktır.”
       border=
HABER 7 SON DAKİKA