ASGARİ ÜCRETTEKİ ARTIŞ MEMNUNİYET ÜRETTİ, SIRA MEMURA EK ZAMDA
Eklenme tarihi : 20.12.2021 13:48:03 - 763 Okunma

Memur-Sen Konfederasyonui 2022 yılına ilişkin asgari ücretin açıklanmasının ardından yazılı bir açıklama yaparak kamu görevlileri için de ek zam protokolü uygulanmasını istedi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından bugün açıklanan rakama göre 2022 yılı asgari ücreti, 4.250₺ olarak belirlendi. Buna göre, 2.825₺ olan mevcut asgari ücret %50,4 oranında ve 1.425₺ artırılmış oldu.

Daha önce Ocak ayında kamu görevlilerine yönelik ek zam protokolünde anlaşıldığını açıklayan Memur-Sen ise kararın ardından yaptığı yazılı bir açıklama ile kamu görevlileri için ek zam protokolünün hayata geçirilmesini istedi.

“Asgari ücretteki artış; enflasyon hedefinin ve verilerinin yerine gerçeğin dikkate alındığını gösteriyor” denilen açıklamada “Bugün Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan 2022 yılı asgari ücreti tespit edilirken; piyasa gerçeklerinin, ekonomideki dalgalanmanın, alım gücündeki düşüşün dikkate alındığı görülmekte. Merkez Bankası tarafından yayınlanan Piyasa Beklentileri Anketi Aralık ayı verilerine göre yılsonu enflasyon oranı %23,85 olarak kayıtlara geçmiş durumda. Bu bilgi ve veriler çerçevesinde, asgari ücretteki artış enflasyon verilerinin üzerinde gerçekleşmiş, emekçilerin yüzünü güldürmüştür. Oluşan tablo; büyüyen, gelişen, vizyonunu ve misyonunu genişleten Türkiye fotoğrafıyla uyumlaştırma çabası içerisinde olunduğunun göstergesidir” ifadelerine yer verildi.

Memur-Sen’in uzun bir süredir dile getirdiği gelir vergisinde muafiyet sağlanması ve damga vergisinin kaldırılmış olmasının da ayrıca bir memnuniyet ürettiğine vurgu yapılan açıklamada ayrıca şu sözlere yer verildi:

Siyasi, idari ve iktisadi güçle işçilere yapılmış olan muafiyetlerle emeği, emekçiyi ve alın terini önemseme noktasında gösterilmiş olduğu irade, 6. Dönem Toplu Sözleşme sonrası 1 Eylül-30 Kasım tarihleri arasında meydana gelen kur ve enflasyon tarafındaki beklenmedik artışların kamu görevlilerinin alım gücünde oluşturduğu kayıpların da telafi edilmesi noktasında gösterilmelidir.

Ekonomide yaşanan beklenmedik dalgalanma, 6. Dönem Toplu Sözleşme kazanımlarımızı gölgelememeli; ek zam/ilave ödeme içeren Ek Protokol için en kısa sürede harekete geçilmelidir.

6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri sonrası ortaya çıkan kur ve enflasyon kaynaklı olağandışı durum, kamu görevlileri ve emeklilerinin alım gücünü düşürmüştür. Bu minvalde, yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde İşveren-Hakem ürünü 5. Dönem Toplu Sözleşme kayıplarının telafisi için kamu görevlilerimize/emeklilerimize yönelik “Ek Protokol” çağrımız karşılık bulmuş, kamu görevlileri ve emeklilerine yönelik ek zam/ilave ödeme yapılmasına yönelik çalışmaların Konfederasyonumuzla birlikte gerçekleştirileceği kamuoyuna deklare edilmişti.

Asgari ücrette vuku bulan artış iradesi, 6. Dönem Toplu Sözleşme sonrası oluşan ekonomik dalgalanmayı dikkate alma konusunda da kendini göstermeli, “Ek Protokol” çerçevesinde yapılacak ek zam/ilave ödeme, gelir vergisi yükünün hafifletilmesi, 3600 Ek Gösterge ve Sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi konuları da bir an önce hayata geçirilmelidir. Bu çerçevede, zaman kaybedilmeden yetkili konfederasyon Memur-Sen ile bir araya gelinerek, müzakerelere başlanılmalı ve kamuoyuna deklare edildiği üzere ek zammın 15 Ocak’ta maaşlara yansıması için çalışmalar bir an önce tamamlanmalıdır.

HABER 7 SON DAKİKA