Atayurdunda Mehmet Akif Ersoy Uluslararası Sempozyumu Gerçekleştirildi
Eklenme tarihi : 15.03.2016 11:47:27 - 2490 Okunma

Eğitim-Bir-Sen ve ALSAR Vakfı tarafından Tiran’da düzenlenen ''Atayurdunda Mehmet Akif Ersoy Uluslararası Sempozyumu'', Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Kültür Memur-Sen Genel Başkanı Mecit Erdoğan, Genel Başkan Yardımcıları Fahri Ekinci, Mehmet Ali Yücekaya, Nihat Nurbaki, Arnavutluk Ulusal Meclis Başkan Yardımcısı Shpetim Idrizi, milletvekilleri, Balkan ülkelerinin eğitim sendikaları temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda davetlinin katılımıyla yapıldı.

15marthabera

Yalçın: Akif gibi bir değer her topluma nasip olmaz

Sempozyumun açılışında konuşan Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Mehmet Akif Ersoy’un, kardeşlik duygularını canlı ve yaşanır kılarak tefrikaları ortadan kaldırmaya önem veren, bunun ızdırabını çeken biri olarak, yolumuzu bulmaya yardımcı olan deniz feneri gibi olduğunu ifade ederek, “Ellerimizi uzatmalı ve el ele sımsıkı tutunmalıyız. Diri bir canlılık, coşkulu bir kardeşlik için Akif öncü, örnek bir kişiliktir. Böyle bir değer her topluma nasip olmaz” dedi. 

15marthaberb

Kardeşler olarak bir ve bütün olduklarını belirten Yalçın, “Türkiye’nin sizleri çok seven insanlarından, sizinle aynı hasreti, aynı özlemi, aynı heyecanı, coşkuyu paylaşan insanlarından kucak dolusu, gönül dolusu selâm ve muhabbet getirdim. Kardeşliğimiz bütün yapay, zorlama sınırları aşmaktadır. Bizim gönül ve kültür coğrafyamız siyasi sınırlarla daraltılamaz. Kalbimiz, aklımız, rüyamız bölünemez. Şarkımız, şiirimiz birdir. Ona olan saygı, hürmet ve teveccühten dolayı, kendisine, babası tarafından, andığımız merhum şairimizin ismi verilen, sendikamızın kurucu genel başkanı Mehmet Akif İnan’ın bir şiirinde dediği gibi, ‘Türkümüz dünyayı kardeş bilendir/Gökleri insanın ortak tarlası’” şeklinde konuştu.

15marthaberi

Tarihi ve kültürel bağlarımız bizi gerçek manada kardeş kılmaktadır

Tarihi ve kültürel bağlarımızın, geçmişimizin bulunduğunu vurgulayan Yalçın, “O bağlar bizi gerçek manada kardeş kılmaktadır. İstiklâl Şairimiz Mehmet Akif Ersoy da bu ortak değerlerimizin en önemlilerinden biridir. Böyle bir değer her topluma nasip olmaz. Onda bizim için çok güzel örnekler vardır. Çağdaşı, şair, eleştirmen ve siyaset adamı Hüseyin Cahit, Akif için, ‘Onun hayatı daha büyük bir şiirdir’ der. O, yer yer şelale gibi çağıldayarak akan, zaman zaman köpürerek kıyılarımızı döven, bazen yıldırımlar gibi çarpan etkili mısraların yazarı olmaktan evvel, cesur, tavizsiz, kararlı ama bir o kadar kibar, ince, nezih kişiliğiyle hayatı bir şiir gibi yaşamıştır. İnandığı gibi yaşamış ve yazmış, yazdığı gibi yaşamış ve inanmıştır. Onunla ne kadar iftihar etseniz, ne kadar iftihar etsek azdır” diye konuştu.

15marthaberc

Gündoğdu: Akif’in Türkiye’deki mirasına karşı çıkanların, Arnavutlukta istismar edilmesine müsaade edilmemelidir  

Ahmet Gündoğdu, Türkiye’de Mehmet Akiflerin çok sevildiğini, bunlardan birinin, Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen’in kurucu genel başkanlarından Mehmet Akif İnan, diğerinin ise milletin ‘mutabakat metni’ni yazan Mehmet Akif Ersoy olduğunu söyledi.

İki ismin Türkiye’de olağanüstü işler yaptığını belirte Gündoğdu, “Elbette İslam medeniyeti ve Batı uygarlığı arasındaki bu mücadele, insan haklarına önem vermeyen, kendinden olmayanı insan görmeyenlere karşı da her iki Akifimizin duruşlarını görüyoruz. Bu bazen Mehmet Akif Ersoy’un deyimiyle ‘Tek dişi kalmış canavar’ olarak tanımlanıyor, bazen de Mehmet Akif İnan’ın deyimiyle ‘Sırtımızda paslı bir bıçağa’ benzetilerek ortaya konuluyor. Elbette Mehmet Akif Ersoy’u ana yurdunda anmak, Türkiye’nin iki Akifinden birinin sendikası olan Eğitim-Bir-Sen’e çok yakışıyor” şeklinde konuştu.

Sempozyuma emeği geçenleri kutlayan Gündoğdu, şunları kaydetti: “Burada akşamdan beri dostları dinlerken üzüldüğüm bir manzara, Mehmet Akif Ersoy, Türkiye’de Arnavutlar, Türkler, Kürtler, Araplar adına dünya mazlumları adına, ezilmiş herkes adına, esasen ümmet adına bir duruşun sahibiyken, Türkiye’de bu değerleri hedef alan, Türkiye’nin temel dinamiklerini hedef alan bir cemaatin Türkiye’ye zarar verdiği ortamda, burada bu cemaatin mensuplarının Mehmet Akif Ersoy ismiyle, bu ismi de kullanarak iş yaptıklarını görüyoruz. Mehmet Akif Ersoy bir cemaate, bir meşrebe, bir ülkeye indirilemez. Mehmet Akif Ersoy’un Türkiye’deki mirasına karşı çıkanların, burada onu istismar etmesine de dostlarımızın müsaade etmemesi gerekir diye düşünüyorum.”

15marthaberd

Bakan Avcı: Vakur direnişi milletçe ondan öğrendik

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Milli Marş’ın şairi, istiklal fikriyatının kurucusu Ersoy’u baba ocağında yâd etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, sempozyumda emeği geçenlere teşekkür etti. Avcı, sempozyumun, Ersoy’un sözcülüğünü yaptığı ölümsüz düşüncenin ve büyük ideallerin ayakta ve dipdiri olduğunu gösterdiğini vurguladı.

Ersoy’un ölümünün üstünden yıllar geçmesine rağmen eserleriyle yaşamaya ve tesir etmeye devam ettiğini kaydeden Bakan Avcı, Akif Ersoy’un bağlı olduğu inanç ve değerlerle savunduğu düşüncelerin hâlâ geçerliliğini korumasının medeniyet coğrafyası ve tüm insanlık için ümit kapısı olması ve üzerinde durulması gereken bir konu olduğunu söyledi.

Ersoy’un günün şartlarında eğitim almasına rağmen kendi değerlerinden hiçbir zaman uzaklaşmadığını, sokaktan, memleketinden ve hayattan da kopmadığını belirten Avcı, şöyle konuştu: “Mehmet Akif’ten öğreneceğimiz çok şey var. Zorluklardan yılmamayı, her hâlükârda ümitsiz olmamayı ve vakur direnişi milletçe ondan öğrendik. Milletinin zor günlerinde bir şair, bir mütefekkir nerede durur, nasıl durur, ondan öğrendik. Kendi inancından ve düşüncesinden olmayan insanlarda bile derin hayranlık uyandırması, hatta fikren ona düşman olanların bile onun aleyhinde söz söylememesi, üzerinde düşünülmesi gereken bir konudur. Mehmet Akif Ersoy, aynı zamanda coğrafyamızın bütün renklerini, unsurlarını da üzerinde taşıyan müstesna bir şahsiyettir. Arnavut bir babanın, Buharalı bir annenin İstanbullu çocuğudur. Maveraünnehir’in, Balkanların ve İstanbul’un birikimini simgesel olarak üzerinde taşır. Düşüncesi de, hayatı da tıpkı kendisi gibi bizdendir, bize aittir, medeniyetimizin ve coğrafyamızın kodlarını içerir.”

15marthabere

Gurra: Saygınlığın Arnavutluk’ta da gösterilmesi lazım

ALSAR Vakfı Başkanı Mehdi Gurra ise, sempozyumun düzenlenmesindeki amacın, Mehmet Akif Ersoy’un hayatı ve eserleri hakkında insanları aydınlatmak olduğunu dile getirdi.

Arnavutluk kamuoyunun, Ersoy hakkında fazla bilgiye sahip olmaması nedeniyle böyle bir sempozyumun düzenlenmesinin kararlaştırıldığını belirten Gurra, sempozyumun iki ülkenin kardeşlik ilişkilerinin gelişmesine de katkıda bulunacağını kaydetti.

Arnavutluk ve Türkiye’nin çok önemli şahsiyetler yetiştirdiğini, bunlardan birinin de Mehmet Akif Ersoy olduğunu söyleyen Gurra, “Ersoy, Türk edebiyatının önemli yazarlarından ve İstiklal Marşı’nın yazarıydı. Türkiye’de sahip olduğu saygınlığın Arnavutluk’ta da gösterilmesi lazım. Arnavut toprakları parçalanmak istendiği zaman kendisi ‘Ben Arnavut’um’ şiirini yazmıştı. İnanıyorum ki bu sempozyum aracılığıyla bu büyük şahsiyetin geçmişi ortaya çıkarılacaktır. Arnavut tarihçiler tarafından yapılan araştırmalar, Mehmet Akif’in hayatına dair önemli katkılar sunacaktır” diye konuştu.

15marthaberf

İdrizi: İyi bir vatansever

Arnavutluk Ulusal Meclis Başkan Yardımcısı Shpetim Idrizi, Balkan milletleri arasında Türkiye’ye en çok değer verenlerin Arnavutlar olduğunu ifade ederek, Mehmet Akif Ersoy gibi değerli bir şahsiyeti iki toplumun bugün bir araya getirdiğini söyledi.

Arnavutların Mehmet Akif Ersoy’u bildiğini ama yeteri kadar tanımadığını kaydeden İdrizi, Ersoy’un bilim insanı, hafız ve edebiyatçı özelliklerinin yanında iyi bir vatansever olduğunu vurguladı.

Ersoy’un Arnavutluk’u ve Türkiye’yi temsil ettiğini söyleyen İdrizi, “Düzenlenen bu sempozyum, Mehmet Akif Ersoy’un değerini daha da ön plana çıkaracaktır” diye konuştu.

15marthaberg

Büyükelçi Bayraktar: Akif’in Arnavut kültüründe yerini bulması lazım

Türkiye’nin Tiran Büyükelçisi Hidayet Bayraktar, geçmişte olduğu gibi bugün de mükemmel düzeyde ilişkileri bulunan Arnavutluk ve Türk halklarının beş asır boyunca birlikte yaşadığına dikkati çekti. İki ülke adına Mehmet Akif Ersoy gibi değeri paylaşmanın gururunu yaşadığını dile getiren Bayraktar, “Ersoy, milletimize ve medeniyetimize önemli katkılar sunmuştur. Akif’in Arnavut kültüründe de yerini bulması lazım” dedi.

15marthaberh

Tiran Valisi Vorbsi: İki millet için de büyük değerler üretti

Tiran Valisi Sadi Vorbsi de, Ersoy’un her iki millet için de büyük değerler ürettiğini, Arnavut kökenli yazarlar ve düşünürler arasında en önemli ismin Mehmet Akif Ersoy olduğunu vurguladı. 

Konuşmaların ardından, Bağcılar Belediyesi’nin katkılarıyla hazırlanan ve Mehmet Akif Ersoy’un hayatının anlatıldığı 16 dakikalık belgeselin gösterimi yapılırken, katılımcılara, Eğitim-Bir-Sen’in çevirisini yaptığı Safahat’ın Arnavutça basımı hediye edildi.

Daha sonra, Mehmet Akif Ersoy sergisinin açılışı yapıldı.  

15marthaberj

15marthaberk

HABER 7 SON DAKİKA