Emeklilere Promosyon İçin İlk İmzalar Atıldı
Eklenme tarihi : 03.02.2017 09:26:05 - 1360 Okunma

Memur-Sen’in 3.Dönem Toplu Sözleşme teklifleri arasında yer alan ve çeşitli platformlarda dile getirdiği emeklilere promosyon verilmesine yönelik teklif, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Ziraat Bankası arasında atılan imzalarla kazanıma dönüştü. İlk ödemeler Mart’ta başlayacak.

Memur-Sen’in toplu sözleşme teklifleri arasında yer verdiği, Kamu Personeli Danışma Kurulu toplantılarında defaten gündeme getirdiği, farklı platformlar aracılığıyla fiili ve fikri takibini gerçekleştirdiği emeklilere maaş promosyonu ödenmesi konusu kazanımla sonuçlandı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Ziraat Bankası arasında emeklilere promosyon verilmesine yönelik ilk imzalar atıldı. Ödemeler Mart ayında başlayacak. 

Açıklanan Tutarlar, Emeklilere Promosyon Uygulamasının Emekleyerek Başladığını Gösteriyor

Yaklaşık 11,5 milyon emeklinin yararlanacağı emeklilere maaş promosyonu kazanımı ödemelerinde, kamu görevlileri emeklilerinin büyük bölümü, maaşı 2 bin TL’nin üzerinde olanlar grubunda yer almakta olup, buna göre 450 TL maaş promosyonu ödemesinden yararlanacaktır.   

Hükümetten rekabet ortamı oluşturacak adımlar atmasını, diğer kamu ve özel bankaların da sürece dahil olarak, bir an önce harekete geçmesini bekliyoruz. Böyle bir adımın, hem promosyon miktarının artmasına hem de promosyon uygulanasının daha sağlıklı bir zeminde şekillenmesine katkı sağlayacağına inanıyoruz. 

Maaşlarının bankalar eliyle ödenmesi karşılığında emeklilere ödenecek olan maaş promosyonu tutarları, promosyon uygulamasının emekleyerek başladığını gösteriyor. Emeklilerin maaş promosyonu uygulamasından yararlanma hakkına kavuşmasını sağlayan sürecin kazanımla tamamlanmasını sağlayan Memur-Sen olarak promosyon tutarlarının ilerleyen süreçte artırılması için girişimlerde bulunacağız ve toplu sözleşme masası ve KPDK gibi platformlarda konuyu gündemde tutacağız. 

Üç yıl boyunca aynı bankadan maaş alacak olan emeklilere yapılacak maaş promosyonu ödeme tutarlarının üç yıl için 300 ila 450 TL arasında olması beklenen ve hak edilen tutarın oldukça gerisinde kalmıştır. Kamu görevlilerine yönelik maaş promosyonu ödemlerinde maaş düzeyine göre farklı tutarlar belirlenmezken, emeklilerde maaş düzeyine göre farklı tutarların belirlenmesinin neden(ler)i kamuoyuna mutlaka açıklanmalıdır.  

Diğer taraftan, kamu görevlisi emeklilerinin maaşlarının artırılmasını sağlayan üçüncü toplu sözleşme sürecinde maaş promosyonu ile birlikte tekliflerimiz arasında yer verdiğimiz emekli kamu görevlilerinin aile (eş ve çocuk) yardımından yararlanmasını sağlayacak düzenlemenin yürürlüğe girmesi, emeklilerden tedavi katılım ve ilaç katkı payı alınmaması başta olmak üzere emekli kamu görevlilerinin mali haklarında artış sağlayacak tekliflerimizin kazanıma dönüşmesi noktasındaki kararlılığımızı koruyacak ve girişimlerimizi sürdüreceğiz. 

Başlangıcı yapılan promosyon kazanımının bundan sonraki uygulamalarında, Toplu Sözleşme masasında bulunan ve memur emeklilerine yeni haklar kazandırmada yetkili konumda olan Konfederasyonun da promosyon tutarının belirlenmesi görüşmelerine dahil edilmesi, katılımcı demokrasinin gereklerindendir. 

Memur-Sen Konfederasyonu olarak, toplu görüşme süreçlerinde dile getirdiğimiz, toplu sözleşme masasına teklif olarak taşıdığımız, Kamu Personeli Danışma Kurulu gündeminde yer almasını sağladığımız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, SGK ve bankaların temsilcilerinin bir araya gelmesini sağlamak suretiyle tekliften kazanıma dönüşme sürecini  başlattığımız “emeklilere maaş promosyonu ödenmesi” uygulamasının emeklilerimize hayırlı olmasını diliyoruz.

HABER 7 SON DAKİKA