Hocalı Vicdanların Kapanmayan Yarası, Durmayan Kanaması…
Eklenme tarihi : 26.02.2023 11:48:34 - 427 Okunma

İnsanlığın vicdanının kanadığı bir yer olan Hocalı, izanını, insafını ve merhametini kaybeden dünyanın kör baktığı kasabadır. Anlatılmaz bir vahşet ve soykırımdır. 25 Şubat akşamı başlayan ve 26 Şubat sabahına kadar süren soykırımda Azerbaycanlı masum siviller gecenin karanlığında katledilmiştir. Dağlık Karabağ’ın Hocalı kasabasında 26 Şubat 1992’de Ermeni güçleri sivil halkı soykırımdan geçirdi. 63 çocuk, 106 kadın, 70 yaşlı insanla birlikte 613 kişi katledildi. Ölenlerden çoğunun vücudunda işkence izleri vardı. 487 kişi ağır yaralı olarak kurtuldu. Bin 275 kişi de Ermeni güçleri tarafından esir alındı. Esir alınanlardan 68’si kadın, 26’sı çocuk olmak üzere 150 kişiden bir daha haber alınamadı. 

Medeni dünya, böylesi korkunç bir soykırıma şahit olmamıştır. Dünyanın süper güçleri, medeni bir dünyanın savunucuları, Dağlık Karabağ’ın işgalinde olduğu gibi Hocalı’da da soykırıma destek verdi. Rusya Ermenistan’a doğrudan asker ve silah desteğinde bulundu, diğer ülkeler de desteklerini sessiz kalarak gösterdi. Bu destek, işgal ve soykırımla sınırlı kalmadı. İşgali unutturmak, Dağlık Karabağ’ı Ermenistan topraklarına katmak için de desteklerini sürdürmekten geri durmadılar. Soykırımın üzerinden bir ay bile geçmeden 24 Mart 1992’de MİNSK Grubu kuruldu. Amaç, Azerbaycan-Ermenistan arasındaki Yukarı Karabağ sorununu barışçıl yolla çözmekti. Ama barışçıl çözüm söylemi sorunu sürüncemede bırakmaktan başka hiçbir işe yaramadı. Bu sürünceme ve acı tiyatro, tam 28 yıl sürdü. 

Dağlık Karabağ’ın işgalden kurtarılması, MİNSK grubu ülkelerine rağmen başarıldı. Türkiye’nin güçlü desteğiyle Azerbaycan ordusu, Karabağ’ı Ermeni işgalinden kurtardı. ‘Tek millet iki devlet’ bilinciyle Türkiye ile Azerbaycan’ın acıda ve sevinçte birlik olma dirayeti özgürlüğü getirdi. 

Biz, millet olarak Hocalı’da soykırıma maruz kalan kardeşlerimizin sesi olduk. Hocalı soykırımı, vicdanlarımızın kapanmayan yarası, durmayan kanaması oldu; daima hatırımızda kaldı. Şehitlerimizin aziz hatırasına sahip çıktık, çıkmaya da devam edeceğiz. Hocalı soykırımının yıl dönümünde aziz şehitlerimizi bir kez daha hatırlıyor ve rahmetle anıyor, Karabağ işgalini sonlandıran zaferi tebrik ediyoruz. Ülkemizde yaşanan afetin yaralarının sarılmasını, İslam coğrafyası başta olmak üzere dünya üzerinde yaşanan zulümlerin ve katliamların son bulmasını temenni ediyoruz.

HABER 7 SON DAKİKA