Memur-Sen Bastırdı, Teklif Yenilendi
Eklenme tarihi : 17.08.2015 14:09:17 - 2242 Okunma

Kamu Görevlileri Sendikaları Heyet Başkanı Ali Yalçın, toplu sözleşme masasına geçtiğimiz haftaki teklifleriyle gelen Kamu İşveren Heyetine tepki gösterdi. Kamu İşveren Heyeti, tepki üzerine teklifini 2016 yılı için 5+4, 2017 yılı için ise 3+3 olarak revize etti. Ali Yalçın, “5+4 ve 3+3 tekliflerini de kabul edilmez görüyorum” dedi.

Toplu Sözleşme görüşmelerinin 5’inci oturumu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yapıldı. Toplantıya Kamu Görevlileri Sendikaları Heyet Başkanı ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Kültür Memur-Sen Genel Başkanı Mecit Erdoğan ve Memur-Sen’e bağlı yetkili sendikaların başkanlarının yanı sıra diğer konfederasyon başkanları katıldı. Başkanlığını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in yaptığı Kamu İşveren Kurulu’nda ise ilgili kurum yöneticileri ve bürokratlar bulundu.
 
TEKLİF MÜZAKERE EDİLEMEZ

5 Milyonu aşkın memurun gözünü diktiği masadan memura aynı teklifle gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in açıklamasına tepki gösteren Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Bu teklifi konuşulmaya ve müzakere edilmeye değer bulmuyoruz.Bu teklifin kamu işveren heyetinin kendi içinde değerlendirmesi lazım. Siz ve Devlet Personel Başkanımız teklifin nihai olmadığını söylemiştiniz. Dolayısıyla bizim ne istediğimiz belli. Biz 4+4 ve 3+3’ü müzakere etmek isteyenler varsa buyursunlar. Bu masada müzakere edilecek bir şey bulmuyorum. Eğer bu teklifi müzakere edecekler varsa buyursunlar müzakere etsinler” diye konuştu.

17 ağustos5

YENİ BİR TEKLİFLE MASAYA GELİNMELİ

Kamu-Sen ve KESK’in mevcut teklif üzerinde değerlendirme yapmalarının tepki gösteren Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın, Bakan Faruk Çelik’i de eleştirdi. Yalçın, “Bakanın bugün yaptığı teklifi müzakere edilmez görüp masayı terk ettiğimiz zaman masaya çakılı kalanların yaralarını pansumana yönelik bir hamledir. Kaldı ki dün biz ayağa kalkıp teklife tepki gösterdiğimizde sessiz kalıp masaya yapışanların bugünkü tavrı da oldukça manidardır, biz netiz. Bu teklif üzerine görüş bildirmeyeceğiz. Yeni bir teklifle masaya gelinmesini ısrarla talep ediyoruz. Ben Kamu görevlileri sendikaları heyet başkanı olarak masadayım. Ben tepki gösterdiğim vakit KESK ve Kamu-Sen de destek vermeliydi. Bu tavırları ile kamu görevlilerinin elini zayıflatıyorlar” dedi.

17 ağustos1

TEPKİLER SONUÇ VERDİ, YENİ TEKLİF GELDİ

Masaya aynı teklifle gelen hükümete Ali Yalçın’ın sert tepkisi üzerine ara verilen toplantının sonraki oturumunda Kamu İşveren Heyeti Başkanı Faruk Çelik, tekliflerini 2016 yılında 5+4 2017 yılı için ise 3+3 olarak revize ettiklerini söyledi.

Toplu Sözleşme görüşmelerinde 5. Oturumu gerçekleşti. 5 Milyonu aşkın memur ve emeklisinin gözünü diktiği masadan gergin anlar yaşandı. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Bu teklif üzrerinde değerlendirme yapmayız. Yeni bir teklifle gelinsin” dedi.

Kamu-Sen ve KESK’in teklif üzerinde değerlendirme yapmasına da tepki göstererek Yalçın, masaya yeni teklife gelinmesini isteyerek toplantıya ara verdi.

Yalçın’ın tepkisi üzerine ara verilen toplantının sonraki oturumunda Kamu İşveren Heyeti Başkanı Faruk Çelik, tekliflerini 2016 yılında 5+4 2017 yılı için ise 3+3 olarak revize ettiklerini söyledi.

Bakan Faruk Çelik’in açıklamasının ardında konuşan Kamu Sendikaları Heyeti Başkanı Ali Yalçın, “Kamu İşveren Heyetinin yeni bir teklifle gelmesini olumlu buluyor . Kasayı açmanızı bizi anlamaya başladığınızı gösteriyor. Kasayı açmanızı müzakereyi yeniden başlatmayı düşünülebilir. Ancak 5+4 ve 3+3 tekliflerini de kabul edilmez görüyorum” dedi.

17 ağustos2

TEKLİFLE KASANIN AÇILDIĞI GÖRÜLMÜŞTÜR

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda gerçekleştirilen Toplu Sözleşme görüşmelerinin 5. sinin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayarak, görüşmelerin geldiği aşama hakkında açıklamalarda bulundu.

“Bu süreç içerisinde Kamu İşveren Heyetinin rakamları kendinin müzakere etmesini, kendisinin değerlendirmesini daha sonra masaya yeni bir teklifle gelmesini söylemiştik” diyen Yalçın, “Bugün yapılan 5.oturumda Kamu İşveren Heyeti yeni bir teklifi açıklamak yerine 2016 için 4+4, 2017 için 3+3 teklifini müzakere etmek üzere söz vermiştir. Memur-Sen olarak kesinlikle bu konuda bir müzakereye girmeyeceğimizi söylemiştik. Kamu İşveren Heyeti bunun üzerine diğer konfederasyonlara söz vermiştir, onlar da bu teklifler üzerine değerlendirmelerini ve müzakerelerini iletmişlerdir” şeklinde konuştu.

17 ağustos 6

ORTAK TAVIR ALMAK GEREKİR

Cuma günkü Memur-Sen Heyetinin ayağa kalkışında gösterdiği bütünlüğün bütün Kamu Görevlileri Sendikalarının da toptan göstermesi gerektiğini belirten Yalçın, bunun bir irade beyanı olduğunu dile getirerek, muhataplarının Kamu İşveren Heyeti olduğunu söyledi. Yalçın sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Kamu İşveren Heyeti’ne karşı Kamu Görevlileri Sendikaları Heyet Başkanı bir tepki verdiğinde aynı tavrı kuşanmak gerekir. Bu anlamda diğer iki konfederasyonun da Cuma günkü tavrından vazgeçerek ‘biz de ortak tavır almaya hazırız’ noktasına gelmiş durumdalar. Bu da son derece olumludur.”

KASANIN AÇILMASIYLA MASANIN DA ÖNÜ AÇILMIŞTIR

Masaya yapılan teklifi müzakereye değer bulmadıklarını, yeni bir teklifle masaya gelinmesinin gerekli olduğu yönünde çağrılarının yanıt bulduğunu bildiren Yalçın, “Ara verdikten sonra bizim ‘yeni bir müzakere yapmayız ara verelim, siz düşünün yeni teklifle gelin’ çıkışından sonra Kamu İşveren Heyeti masaya yeni bir teklifle gelmiştir. Dolayısıyla kasa açılmıştır, masanın da önü açılmıştır. Tekliflerin artırılarak 2016 5+4, 2017 3+3 ve Enflasyon Farkı şekline getirilmesi güzel ama yeterli değil. 2017 yılı için o rakamları müzakere etmeyeceğimizi belirtmek isterim. 2016 yılı için verilen 5+4 rakamı ise müzakere edilebilir, ancak biz bu rakamın da artırılmasını istiyoruz” dedi.

17 ağustos8

TEKLİFLERİMİZİ 4’LÜ SACAYAĞINA OTURTTUK

“Biz masaya sadece oransal zam getirmedik. Taban aylık, refah payı, enflasyon farkı olmak üzere oransal zamla birlikte 4’lü bir sac ayağıyla sunduk teklifimizi. Bununla birlikte 241 tane komisyonlarda tartışılan hizmet kolu teklifleri var, 87 tane de Genel Toplu Sözleşmeye tekabül eden teklifler söz konusudur. Bunlar biran önce masayla birlikte teklife dönüştürülmelidir” ifadelerini kullanan Yalçın, “Kamu İşveren Heyetinin yaptığı teklifte taban aylık, refah payı ve Toplu Sözleşme primine yönelik istediğimiz iyileştirme yok. Aile yardımı yok, emeklileler ilgili bir teklif yok. 4/C – 4/B’lilerin, sözleşmeli personelin ve vekillerin tamamının kadroya alınmasına yönelik bir teklif yok. Yerel yönetime ilişkin bir teklif  yok. Gelir Vergisiyle ilgili yaşadığımız problemlere ilişkin bir teklif yok. Kamu İşveren Heyeti, bizim komisyonlarda yaptığımız tasnifi, genel olarak masaya taşıdığımız 87 teklifimizi ivedi bir şekilde masaya getirmelidir. Bundan sonra Kamu İşveren Heyeti yoğunluklu bir şekilde çalışmaya devam etmelidir” diye konuştu.

17 ağustos4

HABER 7 SON DAKİKA