SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDAN 'YEMEN' İÇİN YARDIM KAMPANYASI
Eklenme tarihi : 22.11.2018 16:01:00 - 1259 Okunma

Memur-Sen ve Hak-İş Konfederasyonu, Yemen'deki insani drama "dur" demek için, İHH, Deniz Feneri, Türk Kızılayı ve AFAD ile birlikte, "Yemen İnsanlığı Bekliyor" temasıyla başlattığı yardım kampanyası ortak basın açıklaması Memur-Sen Genel Merkezinde gerçekleşti. Yardım kampanyasının ilk aşamasında 200 bin TL'lik bir bağış gerçekleştirildi.

yemen2_1

Memur-Sen Konfederasyonu, Hak-İş Konfederasyonu, İHH İnsani Yardım Vakfı, Deniz Feneri, Türk Kızılayı ve AFAD, "Yemen İnsanlığı Bekliyor" temasıyla Yemen için bir yardım kampanyası başlattı. İlk aşamada 200 bin TL'lik bir bağışın gerçekleştirildiği kampanyanın açılışı, Memur-Sen Genel Merkezi'nde yapıldı.

Kampanyanın açılışında Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve diğer kurumların temsilcileri açıklamalarda bulundu.

yemen1

Yalçın: Yemen'de 22 Milyonluk Nüfusun Üçte İkisi Yardıma Muhtaç

Gündemin Yemen olduğunu aktaran Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Yemen'de yaşananın iç çatışma görünümlü büyük bir oyun olduğunu söyledi. Her şeyin insanların gözü önünde olup bittiğine dikkat çeken Ali Yalçın, "Yemen'le ilgili alt alta rakamlar sıralanıyor. Ancak, acı çeken, zulme maruz kalan, açlıktan ölen, kitlesel katliamların nesnesine indirgenen çoluk çocuk, yaşlı, erkek, kadın hasılı insan için rakamların bir anlamı yoktur. Rakamlar, ancak ‘sonuç üretmeyen soğuk raporları süsler.' Rakamlar, ‘vicdan tutulması yaşanan bir çağda’ ölümleri, katliamları sıradanlaştırır. Ben bütün bu olumsuzluklara rağmen az önce verdiğim rakamları şöyle açayım: 22 milyonluk nüfusun üçte ikisi temel insani ihtiyaçlar noktasında yardıma muhtaç halde. 8 buçuk milyon insan açlık sınırında, 7 milyon ise beslenme koşulları açısından kötü durumda. Yarım milyon çocuk kötü beslenme nedeniyle ağır hastalıkların pençesinde kıvranıyor. Ülkede 10 milyon kişi, sağlık hizmetine erişimin tamamen ortadan kalktığı bölgelerde yaşıyor. Kolera salgını bir milyondan fazla kişiyi etkiledi ve bunlardan iki bin üç yüzü öldü. Birleşmiş Milletler rakamlarına göre Yemen’de her 10 dakikada bir çocuk savaş nedeniyle can veriyor. milyondan fazla kişiyse ülke içinde göçmen durumunda . Evlerini terk etmiş, barınma ihtiyacı içindeler. Binlerce okul eğitim hizmeti vermekten uzak, harap vaziyette. Altyapı büyük oranda çökmüş durumda" ifadelerini kullandı.

yemen1_1
 

"Devletler Bazında İnisiyatif Alınmasını Öneriyoruz"

"Yemen’de yaşanan çatışmalar zannedildiğinden ‘daha karmaşık’ bir hesabın ürünüdür" diyen Yalçın, "Ben bu hesabı anlatmak için Yemen’in stratejik önemine, yeraltı kaynaklarına örneğin altın ve petrol rezervlerine ilişkin uzun uzadıya cümleler kurmayacağım. Bizim derdimiz orada yaşanan ‘insani kriz’dir. Fakat iki bölgesel güç birbiriyle mücadele ederken uzun vadede bölgenin özellikle emperyalist güçlerin müdahalesine açık hale geleceğini de vurgulamak isterim. Onun için birinci dereceden İslam İşbirliği Teşkilatı bünyesinde bir 'Yemen barış grubu oluşturularak' ‘devletler bazında inisiyatif’ alınmasını öneriyoruz. Öte yandan sivil toplum kuruluşları da sivil alanda inisiyatif alarak çatışmanın durdurulması için ‘güçlü bir kamuoyu’ oluşturmalıdır" ifadelerini kullandı.

yemen3

 200 Bin TL’lik Başlangıçla ‘Bir Bağış Kampanyası’ Başlatıyoruz

Memur-Sen olarak başta bölgedeki sendikalar olmak üzere dünyanın birçok ülkesindeki emek örgütleriyle iletişime geçerek bir inisiyatif almaya kararlı olduklarının altını çizen Yalçın, "Eğer ‘gerek devlet düzleminde’ ‘gerekse sivil toplum kuruluşları düzleminde’ biz bir an önce bu inisiyatifi almaz, sorunu en basit ifadesiyle ötelersek başkaları gelir ve kendi düzenlerini kökleştirirler. Görüldüğü gibi biz Yemen konusuna ‘ikili bir strateji’ ile yaklaşıyoruz. Oradaki kanı durdurmak için bu iki stratejinin de bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor. Bunun ilk adımı şüphesiz şu an çatışma ile tabiri caizse abluka altına alınmış insanlara ‘gıda ve ilaç yardımı’ yapmaktır. Memur-Sen, HAK-İŞ, Kızılay, AFAD, İHH ve Deniz Feneri olarak ‘ilk aşamada’ 200 bin TL’lik başlangıçla ‘bir bağış kampanyası’ başlatıyoruz. Kampanyamızın bütün vatandaşlarımız tarafından destekleneceğine inanıyoruz" diye konuştu.

yemen4

Arslan: Yemenli Kardeşlerimize Karşı Bir Borcumuz Var

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, "Hak-İş olarak, atasözümüzün gereğini yerine getirmek için sorumluluğumuzu bir kez daha hatırladık. "Karanlığa küfretmektense, bir mum yak, daha iyidir" biz bir şeyler yapmak zorundayız. Konfederasyonumuzun üstlendiği sorumluluk çok önemli, Yemenli kardeşlerimize bir borcumuz var, bunu ödeyeceğiz" dedi.

yemen9

Altan: Her Bağış Bir Sorumluluk

Kızılay Genel Müdürü Dr. İbrahim Altan ise, kendilerine verilen bağışların tamamının bir sorumluluk verdiğini belirterek, bu programın kendilerine cesaret verdiğini söyledi.

yemen5

Palakoğlu: Kampanya İçin Memur-Sen'e Müteşekkiriz

Yardım kampanyalarının hayırlı bir şekilde sonuçlandırılmasını temenni eden AFAD Başkan Yardımcısı İsmail Palakoğlu, Yemen'de yıllardır devam eden iç savaş, yoksulluk, hastalık gibi bir çok olumsuz etki yarattığını belirtti. Palakoğlu, yardıma muhtaç herkes için tüm sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde olacaklarını kaydetti. Palakoğlu kampanya için Memur-Sen'e teşekkürlerini iletti.

yemen6

Demir: Bölgede Çalışmalarımız Sürüyor

Dramın acı şekilde hissedildiği Yemen'de can çekişildiğini söyleyen İHH Başkan Yardımcısı Sait Demir, "İnsanlar kuru ekmeğe muhtaç hale gelmiş durumda. İHH olarak bölgede çalışmalarımız sürüyor. Zorlu bir coğrafyada sürdürüyoruz" diye konuştu.

Demir, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın bölgeye el atması gerektiğini kaydetti.

yemen7

Kunt: Oluşan Farkındalık Önemli

Deniz Feneri Ankara Koordinatörü Hamit Kunt ise yaptığı konuşmada, bu tür toplantılardaki maddi gelirden çok, uyandırdığı farkındalık duygusunun daha önemli olduğunun altını çizdi.

yemen8

HABER 7 SON DAKİKA